Jump to content

Kovács „Kokó” István: A gyerekkoromból és a felnőtt életemből is hiányzott az édesapám

2023. 11. 28. 16:38

Hazánk egyik legeredményesebb profi ökölvívója szerepelt az M5 Családfamesék című műsorának legutóbbi epizódjában. A bokszklasszis gyökereit 150 évre visszamenőleg kutatták fel a szakemberek, így többet is megtudhatott édesapja – eddig számára ismeretlen – rokonságáról.

Kovács „Kokó” István keveset tudott felmenőiről és származásáról. Az M5 kulturális csatorna Családfamesék című műsorának jóvoltából azonban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idejéig sikerült visszavezetni a családfáját. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó kíváncsian fogadta, hogy lehetősége nyílt az apai ágát is megismerni, mivel velük egyáltalán nem volt kapcsolata.

„A gyerekkoromból és a felnőtt életemből is hiányzott az édesapám. Bár csak néhány házzal lakott távolabb tőlünk, évente csak egyszer, karácsonykor láttam, amikor kaptam tőle egy nagyobb ajándékot, mondjuk egy villanyvonatot. Nekem leginkább szülői figyelemre lett volna szükségem. Az édesanyám rengeteget dolgozott, hogy ne szenvedjünk hiányt, így folyamatosan egyensúlyozott a munka és a gyereknevelés között. A nagymamám viszont kemény asszony volt, ő irányított mindannyiunkat. Ha jobban belegondolok, akkor nálam az edzőim helyettesítették az apaszerepet” – mesélte családjáról Kovács „Kokó” István.

Az egykori élsportoló Katona Csaba történésztől, a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársától megtudta, hogy apai felmenői jómódú vendéglátósok voltak, és több generáció is a húsiparban dolgozott, ám édesanyja családja nem volt tehetős. Anyai dédnagyapja azonban feltehetően művelt és törekvő ember lehetett, mivel uradalmi komornyik volt Táplánszentkereszten.

(Forrás: sikerestortenetek.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)